Vad förändras i skollagen till sommaren?

lärare hjälper barn ner från klätterställning

Till sommaren införs ett antal nya ändringar i skollagen. Bland annat ska fler barn uppmuntras att gå i förskola och benämningen särskola byts till anpassad grundskola. Även gymnasiesärskolan byter namn till anpassad gymnasieskola. I denna artikel ger vi dig en sammanfattning över vad som kommer att ändras!

Ändringar från 1 juli 2023

Fler barn ska gå i förskola

Ändringen syftar till att få fler barn ska gå i förskola och få möjlighet till bättre språkutveckling i svenska. Det innebär bland annat att den kommun där barnet är boende ska ta kontakt med vårdnadshavarna inför hösten det år barnet fyller tre år - om hen inte redan har förskoleplats. Kommunen ska informera om förskolans syfte och att barnet har rätt till förskola. Om barnet inte börjar i förskolan efter det ska kommunen fortsatt ta kontakt inför varje höst och vår fram till våren det år barnet fyller sex år. 

Kommunen är även skyldig att erbjuda förskoleplatser till specifika grupper av barn från hösten det året barnet fyller tre år. Detta ska ske även om deras vårdnadshavare inte har anmält önskemål om förskola. Det gäller vid något av följande:

  • om barnet är fött utomlands och vistas i Sverige sedan högst fem år
  • om barnets vårdnadshavare är födda utomlands, men nu är bosatta i Sverige och vistas här sedan högst fem år.

Lagändringarna trädde i kraft den 1 juli 2022, men ska tillämpas första gången i fråga om utbildning som påbörjas efter den 1 juli 2023.

Tydligare förutsättningar för resursskolor

Ändringar ska göras i skollagen (SkoL) för att utveckla och tydliggöra förutsättningarna för resursskolor - skolor som endast tar emot elever i behov av särskilt stöd. 

Detta innebär bland annat att kommunala resursskolor inom grundskolan och grundsärskolan regleras i skollagen. Det är varje enskild kommun som tar beslut om en elev ska placeras i en kommunal resursskola. 

För fristående skolor finns det redan bestämmelser om att de får begränsa utbildningen till endast elever i behov av särskilt stöd inom förskoleklass, grundskola, grundsärskola och gymnasieskola. Dessa skolor kommer nu också att kallas resursskolor i skollagen. 

Det är huvudmannen som ansvarar för att bedöma om en elev är i behov av det särskilda stöd som erbjuds av resursskolan. 

Ändringar från 2 juli 2023

Stärkt elevhälsa 

Förändringarna innebär att elevhälsans arbete ska bedrivas på individ-, grupp- och skolenhetsnivå tillsammans med lärare och övrig personal. Elevhälsan ska samverka med hälso- och sjukvården och socialtjänsten vid behov, vilket förtydligas i skollagen. Riksdagen inför även krav på att det ska finnas tillgång till specialpedagog eller speciallärare. 

Särskola byter namn till anpassad grundskola

Här presenteras de nya namnen på respektive skolform:  

  • Grundsärskola blir anpassad grundskola
  • Gymnasiesärskola blir anpassad gymnasieskola
  • Komvux som särskild utbildning blir anpassad utbildning

Dessutom ersätts uttrycket utvecklingsstörning i skollagen till intellektuell funktionsnedsättning och benämningen träningsskola tas bort. 

Elevens val kommer att tas bort i den anpassade grundskolan. Elevens val ersätts för de elever som läser ämnen med utökad undervisningstid i natur- och samhällsorienterande ämnen i mellan- och högstadiet. De elever som läser ämnesområden får utökad undervisningstid i samtliga ämnesområden i högstadiet istället för elevens val. 

Ändringar från höstterminen 2023

Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram

Elever på yrkesprogram kommer att få ökade möjligheter till grundläggande behörighet för högskoleutbildning på grundnivå. Kurserna som krävs för att få behörighet ska ingå i kursprogrammet för alla yrkesprogram. Eleven behöver därmed inte läsa extra kurser eller använda det individuella valet för att få behörighet. 

Förändringen innebär även att programmens omfattning ökar rörande såväl gymnasiepoäng som undervisningstid. Det finns dock möjlighet för en elev att välja bort delar av det som krävs för en grundläggande behörighet utan att det anses som att hen följer ett reducerat program. 

Dessutom har en ändring gjorts i gymnasieförordningen där nationella prov på yrkesprogram ska användas i den inledande kursen i ämnena svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik. 

Lagändringarna trädde i kraft den 1 januari 2023 och ska tillämpas på utbildning som påbörjas höstterminen 2023.

Relaterade inlägg