Svårare att uppfylla skolplikt vid längre utlandsvistelser

I och med de ökade möjligheterna att arbeta på distans har det blivit allt vanligare att vårdnadshavare ansöker om ledighet för skolbarn för längre utlandsvistelser. Många kommuner anser att det inte går att följa lagen om skolplikt om de skulle tillåta att barnen tillfälligt får gå i skola utomlands. 

Skolplikten i Sverige innebär att alla barn måste gå i skolan. För att ett barn inte ska omfattas av skolplikt krävs giltiga skäl som sjukdom eller beviljad ledighet. Om barnet missar skolan då deras vårdnadshavare inte följer förelägganden om skolplikt kan vårdnadshavaren få vite. Om frånvaron är omfattande eller upprepad kan det leda till en orosanmälan till socialtjänsten.

Läs även blogginlägget “Elevers ledighet under skolåret”.

Några exempel ur verkligheten

I höstas ansökte föräldrar i Sollentuna om ledigt för sina barn för att familjen skulle resa till Thailand under en längre period. Utbildningsnämnden avslog ansökan och familjen fick inte igenom sin överklagan hos förvaltningsrätten. De valde ändå att åka. Föräldrarna dömdes till böter enligt Sveriges Radio.

Ett liknande ärende pågår i Solna, där föräldrar reste till Thailand för arbete och placerade barnen i Svenska skolan i Thailand. Denna skola är inte godkänd av Skolverket, så trots att barnen gick i skolan medan de var i Thailand ansåg skolnämnden inte detta som jämförbar undervisning. 

Ytterligare ett fall finns i Växjö kommun. Där har kommunen ansökt hos förvaltningsrätten om att bötfälla två föräldrar som, trots avslag, tog med sina barn på en långresa. Föräldrarna begärde 24 dagars ledighet för barnen. Skolan godkände sex dagar.

Även i dessa två fall har föräldrarna fått vite och dömts skyldiga för att inte uppfylla kraven de har på att uppfylla sina barns skolplikt. I båda fallen har föräldrarna också blivit uppmanade att komma hem med barnen och fortsätta med skolplikten.

Ändringar av skollagen efterfrågas

I en granskning som genomfördes 2019 slår Riksrevisionen fast att det finns otydligheter i lagen om skolplikt och föreslår ändringar för att klargöra reglerna. Kommunerna tolkar frågan olika vilket innebär att elever fått tillåtelse att fullgöra skolplikten utomlands i vissa kommuner och i andra har man fått avslag.

Mikael Hellstadius, skoljuridisk expert och adjunkt i offentlig rätt vid Stockholms universitet, tycker att skollagen kan behöva ses över. En tanke enligt Mikael Hellstadius är att skriva in att skolplikten får fullgöras på annat sätt i max ett år och att det kanske ska vara lättare i de lägre årskurserna. Lotta Edholm (L), skolminister, håller inte med. Hon tycker istället att problemet är att för många barn i Sverige inte är tillräckligt mycket i skolan och att det här med att åka fram och tillbaka är problematiskt. Men vill man flytta utomlands så får man naturligtvis göra det, menar hon.

Relaterade inlägg