Ny rapport: 7% av Sveriges elever har blivit utsatta för våld i skolan

ung person med luva uppdragen som sitter och tittar ner i marken

På uppdrag av Friends, i samarbete med Örebro universitet visar en Novus-undersökning att 7 % av Sveriges elever i åldrarna 9-18 har blivit utsatta för allvarligt fysiskt våld i skolan. Våldet har varit så pass allvarligt att eleverna har behövt uppsöka sjukvård. 

I samma undersökning kan Friends också påvisa att var fjärde barn har blivit utsatt för någon form av allvarligt våld i skolan under det senaste året. Våldet har inneburit bland annat kränkningar, trakasserier, mobbning eller misshandel. Ett resultat av detta är att de utsatta barnen känner sig mindre trygga, har mindre tillit till vuxna och svårigheter med att koncentrera sig på lektionerna. Läs hela rapporten: Mobbningens förekomst – tre barn utsatta i varje klass.

Skyldighet att arbeta mot mobbning och kränkningar

Enligt skollagen är alla skolor skyldiga att arbeta för att motverka mobbning och kränkningar, vilket även påpekas av Friends generalsekreterare Maja Frankel. Maja nämner även att läget i svensk skola är mycket allvarligt och att Sverige på senare år har misslyckats med trygghetsarbetet i skolan. 

Enligt Friends analys har huvudmännen inte lyckats med att motivera och engagera sin personal i likabehandlings- och trygghetsarbetet.

Med rätt verktyg får ni stöd i ert arbete

Med rätt verktyg mot mobbning och kränkningar kan ni både minska konsekvenserna och arbeta förebyggande, samtidigt som ni lever upp till lagstiftningen i både skollagen och diskrimineringslagen.

Med Kränkande behandling Incident får ni en enkel och effektiv väg från anmälan till arkivering. Verktyget ska hjälpa er att kartlägga, utreda, åtgärda och förebygga kränkningar och mobbning. Tillsammans med Kränkande behandling Incident kan ni fatta rättssäkra beslut och få en samlad bild över de händelser som skett.

Relaterade inlägg