Vad innebär lag om stöd och service till vissa funktionshindrade?

kvinna i rullstol som läser en bok

Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag och pluslag i förhållande till socialtjänstlagen. Lagens målsättning är att personer med omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar ska ges goda levnadsvillkor, full delaktighet i samhällslivet och möjlighet att leva som andra. Lagen syftar till att personer som uppfyller någon av de tre personkretsarna, ska få det stöd, hjälp och service de behöver för att kunna ha en fungerande vardag. Syftet med målsättningen är att garantera att en viss insats förekommer i hela landet och att denna verksamhet håller en viss standard. Det kan sägas att LSS innehåller rättigheter för den enskilde personen och skyldigheter för huvudmännen. 

En viktig utgångspunkt är att personer som omfattas av lagen ska ges möjlighet att påverka sina insatser och stöd i största möjliga utsträckning, insatserna ska även vara kontinuerliga och stärka den enskildes förmåga.

Vilka krav finns för att man ska få stöd av LSS? 

För att en person ska kunna få stöd och insatser enligt LSS, krävs det att personen uppfyller kriterierna i minst en av de så kallade personkretsarna. De tre personkretsarna är: 

Personkrets 1: Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd. 

Personkrets 2: Personer med betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter hjärnskada i vuxen ålder som har orsakats av yttre våld eller kroppslig sjukdom. 

Personkrets 3: Personer med andra bestående fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som inte beror på normalt åldrande. Funktionshindret ska förorsaka betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därför kräva ett omfattande behov av stöd eller service.

Vilka är insatserna? 

Idag finns det 10 insatser som regleras i LSS-lagstiftningen. Dessa är råd och stöd, personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice i hemmet, korttidsvistelse, korttidstillsyn för skolungdomar över 12 år, familjehem eller särskild bostad med särskild service för barn och ungdomar, bostad med särskild service för vuxna samt daglig verksamhet. Daglig verksamhet är enbart för personkrets 1-2.

Läs mer i faktabladet "Grundläggande kunskap om LSS"

Vad ska LSS-verksamheter tänka på? 

Det finns mycket att tänka på och mycket kunskap som behöver inhämtas när man arbetar eller bedriver en LSS-verksamhet. Sammanfattningsvis kan det sägas att LSS ställer krav på

  • god kvalitet
  • självbestämmande, integritet och delaktighet
  • helhetssyn och kontinuitet 
  • tillgänglighet.

Personal i verksamheter som möter personer som tar emot insatser enligt LSS ska arbeta för att 

  • insatserna håller god kvalitet
  • respektera den enskildes vilja och integritet
  • bidra till kontinuitet i insatsen
  • stärka den enskildes förmåga att leva ett självständigt liv
  • underlätta delaktighet i samhällslivet
  • ge den enskilde delaktighet och inflytande över sina insatser inom ramen för biståndsbeslutet i största möjliga utsträckning
  • rapportera missförhållanden eller risk för missförhållanden. 

Har du och din verksamhet de kunskaper som krävs för att bedriva en säker och trygg LSS-verksamhet? 

Utbilda din personal med allt som gäller LSS med Kompetensguiden. Vi har e-learningkurser, webinar och artiklar med mera. Efter genomförd kurs och godkänt testresultat ges ett kursintyg så att du som arbetsledare enkelt och tydligt får en  översikt av din personals kunskaper. Du hittar mer information om Kompetensguiden på vår webbplats.

Relaterade inlägg