Vad hände på Expo Lön 2024?

Guldkonfetti mot vit bakgrund

Från vänster: Agneta Claesson, Cecilia Nebel (moderator), Joel Köhl, Caroline Giannias Kaib, Linn Delin, Sofia Skog (VD på Visma Draftit) och Mia Törnblom.

Februari är för oss på Visma Draftit lika med Expo Lön, och så även i år! För 12:e året i rad gav vi oss ut på turné för att träffa er som arbetar med lön. Vi besökte Göteborg, Malmö och Stockholm. Var du inte med oss på plats (eller såg den digitala sändningen) så kommer här en snabbrepris på vad som hände!

"Väldigt bra föreläsare samt moderator. Fick med mig massor med nyttig info!" - besökare i Malmö.

Linn Delin: Nytt inom lön och skatt

Som vanligt på Expo Lön inleddes dagen med nytt inom lön och skatt. Linn gav mycket matnyttig information för er som arbetar med lön. Här kommer några få godbitar av det som är på gång eller som har hänt:

  • Skatten sänks för pensionärer genom ett förhöjt grundavdrag, men kommunalskatten kan ha höjts vilket gör att skatteändringen kanske inte märks. 
  • Jobbskatteavdrag för anställda upp till 66 år är förstärkt.
  • Skattekolumn sju försvinner 
  • Fora-rapporten ska göras varje månad istället för en gång per år. Du som var med på Expo fick också lite tips på vad du som löneadministratör behöver tänka lite särskilt på i samband med detta.
  • Från den 1 juli kommer nya regler i föräldraförsäkringen att träda i kraft. De nya reglerna ger rätt till att (vissa) föräldradagar kan ges till annan vuxen. Det behöver inte längre vara en sambo, utan en vårdnadshavare kan även överlåta föräldradagar till exempelvis en släkting eller vän. En annan förändring i föräldraförsäkringen är att dubbeldagarna fördubblas från 30 till 60 dagar. Som det är nu får dubbeldagar också enbart tas ut barnets första år, vilket nu ändras till 15 månader.

Dessutom gick Linn igenom nya belopp för 2024, bland annat att beloppet för julgåva höjs till 550 kronor, en minnesgåva får högst kosta 15 000 kronor och en jubileumsgåva 1650 kronor.

"Jag hade höga förväntningar då jag alltid hört så himla bra om Expo Lön! Och det visade vara så bra som man hört! Supernöjd! - besökare i Göteborg.

Joel Köhl: Effektivisera arbetet med AI och automatisering

Joel inledde presentationen med att berätta att “AI påverkar alla branscher, även lönemarknaden. Lön är ett område som inkluderar många saker. Inte bara siffror. Det är teknik, service och människor. Vi är med överallt. Digitaliseringen rör sig snabbt - och AI påverkar vår bransch kanske lite mer. Vi kan välja att se det som hot, eller som möjlighet. Jag tror det är en möjlighet.”

Han målade även upp en bild av hur digitaliseringen gått. Det började med det helt analoga arbetet med papper och pennor, till att få in arbetet i datorer, till att börja arbeta mer automatiserat. Idag har utvecklingen kommit så långt att programmen gör en del av ens arbete åt en. Men det fanns ingen anledning till oro, menade Joel. Han poängterade att varje månad finns det 150 löneprocesser, där kanske 20-30 går att ta över med datorer just nu, så alla kan sitta lugnt i båten. 

Den som ändå fortfarande var orolig över att robotar eller AI kan komma ta över ens arbetsuppgifter kanske blev lite lugnare av att vår moderator hade frågat ChatGPT om “fem myror är fler än fyra elefanter” och fick svaret “Nej, fem myror är inte fler än fyra elefanter”. 

"Viktigt att ibland få träffa andra i branschen. Kul att utbyta erfarenheter, känna att man inte är ensam." - besökare i Stockholm.

Caroline Giannias Kaib: Vad ska vi göra för att framtidssäkra yrkesrollen?

Innan lunch kom Caroline in och gav alla ett pepp-talk! Hon, som själv är lönekonsult, pratade mycket yrkesrollen och att tiderna förändras, snabbt. För detta gav hon flera exempel, bland annat nu senast Fora-rapporten.

Caroline pratade också mycket om att löneyrket är ett serviceyrke. Även fast ett underlag kommer in sent, så löser vi oftast det, men poängterade att det ibland kan vara på bekostnad av medarbetarens egna hälsa. “Vi måste hålla över tid”. 

Den breda kunskapen som en lönekonsult besitter behöver också delas och visas med andra. “Att ensam är stark är den största lögnen” sa hon. I föreläsningen gav Caroline flera exempel från sin egen verklighet och erfarenheter på saker som blir så mycket enklare (och mer rätt) om de görs tillsammans. Dessutom - om fler i organisationen besitter samma kompetens blir det också mindre sårbart om någon skulle bli sjuk eller sluta. Risken för misstag blir också mindre. Att göra saker tillsammans är nyckeln till framgång för lönekonsultsbranschen.

"Jag är jättenöjd med Expo Lön, mycket viktig information och många skratt." - besökare i Malmö.

Agneta Claesson och Linn Delin: Pensionspyramiden

En god lunch senare var det dags för Agneta från pensionsmyndigheten att ta plats på scen. Hon har ett upplysningsuppdrag som hon brinner för, och ingen som sitter i rummet kunde undgå detta. Agneta pratade om den allmänna pensionen, det du får i det orangea kuvertet. 

Inledningsvis berättade hon om faktorer som påverkar den allmänna pensionen mest:

  • vad man tjänar genom hela livet - inget år är viktigare än de andra.
  • om personen har tjänstepension eller inte
  • vilken ålder som pensionen tas ut (exempelvis att ta ut pensionen som 64-åring jämfört med att vänta tills en fyllt 67).

Därefter följde en oväntat rolig föreläsning (för vem trodde att prat om pension kunde leda till så mycket skratt?) där vi som var på plats lärde oss hur vi ska tolka vårt orangea kuvert, varför det kan vara bra som kvinna att särskilt hålla koll på sin pension och viktiga saker att tänka på i samband med att man gör sin pensionsprognos. Hon avslutade med att man gör bättre i att “planera som att du kommer leva istället för att planera som att du kommer dö”.

När Agneta var färdig med att ha pratat om bottenplattan i pensionspyramiden kom Linn tillbaka för att prata om toppen på samma pyramid. Linn pratade mer om de aktiva val man själv kan göra, men rådde publiken att de ska läsa det finstilta. Hon gav också rådet att se över vilka försäkringar som man har, eftersom det går att skaffa privata försäkringar själv så kan det även innebära dubbelt skydd i onödan. Linn var också tydlig med att man ska kolla varje så kallad “pengapåse” i sin tjänstepensionsdel, och varför det är viktigt. 

Vill man läsa mer om pensionen tipsade Agneta och Linn bland annat om att läsa mer på pensionsmyndigheten.se, minpension.se och efterlevandeguiden.se

"I regel tycker jag pensionsinformation är ganska torrt och tråkigt även om det är ett viktigt ämne men, jag har efter er dag ändrat inställning, föreläsarna var kanonbra." - besökare i Göteborg.

Mia Törnblom - Våga se sårbarhet som en styrka

Sist på dagen var Mias inspirationsföreläsning - en resa i nörderi om hur människan fungerar inuti och i samband med andra. Visste du att vi tänker 65 000 tankar på en dag, och att 95% av dessa är samma som vi tänkte igår? Eller att 8 positiva saker som sägs till dig försvinner vid 1 negativ kommentar? Mia pratade mycket om hur viktigt det är att tänka positivt. För det som man säger, tänker eller skriver om sig själv fungerar bra för att väga upp det negativa. Det är så hjärnan fungerar. Vi blev också inspirerade till att våga dela våra misstag - för det är enda sättet att bli kvitt den jobbiga känslan. Kan det dessutom få någon annan att öppna upp om sina misstag och dela med sig, så blir den som gjorde första misstaget mindre ensam. Mia avslutade med att ensam kan man vara stark - men det är tillsammans vi skapar magi.

Vid fyratiden var föreläsningarna slut och ni som var där gavs också möjligheten att mingla med talarna. Detta var en dag där vi verkligen kunde passa på att få nya insikter och fylla på med kunskap och ny energi. Kanske den bästa kombinationen? Vi hoppas vi ses igen nästa år!

Relaterade inlägg