Trygghet och studiero tydligt kopplat till studieresultat

flicka i rosa t-shirt gör läxorna och ser bekymrad ut

Skolverket har gjort en fördjupad analys av elevenkäten PISA 2022 där elever fått svara på frågor om studiero på matematiklektioner och känslan av otrygghet i skolan. Enligt rapporten finns ett tydligt samband mellan den trygghet och studiero som elever upplever och deras kunskapsresultat. Sverige har det sämsta resultatet i Norden och ligger även lägre än OECD-genomsnittet. 

Enligt skollagen har alla elever rätt till en utbildning präglad av trygghet och studiero. Många elever upplever brister både när det gäller säkerheten på skolan och studieron i klassrummet. Det är allvarligt i sig. Denna rapport visar dessutom att elevernas upplevelser har ett tydligt samband med deras prestation,

säger Pernilla Jonsson, enhetschef för internationella studier på Skolverket.

Läs också: Skolfrånvaro hänger ihop med trygghet och studiero

Dålig trygghet och studiero drabbar elever med sämst förutsättningar hårdast

Den socioekonomiska bakgrunden hos eleverna är det som starkast kan kopplas till elevernas resultat. Även i de situationerna finns ofta ett samband mellan resultat och upplevd trygghet och studiero. Exempelvis på skolor som har problem med både säkerhet och studiero får de elever med sämre förutsättningar extra svårt att skapa goda studieresultat. 

Vill du fördjupa dig om trygghet och studiero? Ladda ner vårt faktablad på ämnet! 

Viktigt att arbeta för en trygg miljö

Rapporten understryker vikten av att skapa och upprätthålla en miljö utan störningar där alla elever känner sig trygga, vilket kan bidra till förbättrade prestationer för alla elever, oavsett bakgrund.

Vill ni få bättre kontroll över de kränkningar och incidenter som sker på er skola? Med Kränkande Behandling Incident får ni ett digitalt verktyg där ni enkelt tar en händelse från anmälan till arkivering samt får tydlig statistik över hur och var det sker. Nu hjälps vi åt att skapa en trygg skolmiljö för alla!

Relaterade inlägg