Vår nya expert Linn Delin: - Nej. Vem som helst kan inte göra lön.

Linn Delin tittar glatt in i kameran

Linn Delin är vår nya expert inom området lön. Hon var också med oss på Expo Lön 2024 där
hon hade två omtyckta föreläsningar. Nu besvarar hon frågor i frågeservicen i Lön Expert. I
den här intervjun lär du känna Linn lite bättre, och du kommer garanterat få en ökad förståelse över hur arbetsvardagen ser ut för de som arbetar med lön.

Efter att ha tagit examen som ekonom 2008 följde Linn med en kompis på buggkurs - det blev startskottet för hennes karriär inom löneyrket. En annan deltagare hade ett entreprenadföretag och Linn erbjöd sig att hjälpa till.
- När jag såg högarna, alltså megahögar med papper och oöppnade kuvert, så ångrade jag mig nästan. Men jag tänkte “ta det bara, gör det”! Så det var min första verkliga kontakt med lön helt enkelt, förutom de Lia-perioder som jag som student genomförde under utbildningen.

Men allt ger henne inte samma känsla som oöppnade kuvert och megahögar. Det roligaste, men också det svåraste, med att arbeta med lön är att man hela tiden behöver hålla sig uppdaterad, menar Linn. Även om grundkunskaper, såsom god kännedom om relevanta lagar är viktigt, så räcker det inte att lära sig något en gång och sen köra på den linjen. Genom sin erfarenhet har hon lärt sig att ligga steget före.
- Det som skiljer mig från lönekonsulten för 15 år sedan till den lönekonsulten jag är idag, är att jag arbetar mer proaktivt. Ett exempel på det är att jag bland annat läser lagförslag så att jag är mer beredd på vad som eventuellt komma skall, jämfört med när jag var nyexad och snarare väntade in beslut för att sedan kunna anpassa mig därefter, säger hon.

"Det krävs kompetens för att arbeta med lön"

En annan utmaning med att jobba med lön kan vara de förutfattade meningarna som folk som inte förstår arbetet ibland kan ha. Till exempel att den som jobbar med lön bara arbetar en vecka i månaden, och inte behöver ha någon särskild kompetens.
- Det ju en del som tror att man bara trycker på en knapp. Eller att “äh, det är väl bara att göra? Hur svårt kan det vara?”. Men det krävs kompetens. Det funkar inte alltid med en fem veckors översiktlig kvällskurs tyvärr. Lite mer ”kött på benen” och kunskap får däremot de som går en yh-utbildning på 1.5 - 2 år, men de har fortfarande mycket kvar att lära efter examen. Jag har arbetat med detta i snart 20 år och lär mig, på riktigt, nya grejer varje dag. Så den klassiska fördomen om att det inte är så svårt och att vem som helst kan göra detta arbete stämmer inte. Vem som helst kan inte göra lön.

Men hur ska en person tänka som är ny i rollen? Linn menar att förutom att hålla sig uppdaterad och ajour, så måste man lära sig att söka upp rätt information - snarare än att ha allt i huvudet.
- Du måste inte kunna allt - det kan inte jag heller. Men du måste lära dig om var du ska leta för att hitta dina svar.

Linn själv omvärldsbevakar ca fyra timmar i veckan. Nu när hon har rollen som expert på Visma Draftit är det naturligtvis särskilt viktigt att hålla sig ajour. För att ha koll på läget så prenumererar hon bland annat på olika branschorganisationers utskick och går på utbildningar hos olika aktörer.
- Man blir aldrig fullärd och det är det roliga. Hålla sig på tå.

Tips! Anmäl dig till Visma Draftits nyhetsbrev om HR och Lön.

"Jag bidrar till EUs klimatmål nummer 8"

Linn började den 1 mars som Expert i vår digitala handbok Lön Expert. I den rollen svarar hon främst på frågor som kommer in från lönefolk över hela landet, men hon arbetar också aktivt i handboken och de informationssidor som den innehåller.
- Jag hade Lön Expert innan jag började som expert. Många gånger finns ju svaret på frågorna redan i verktyget. Det är det jag tycker är så bra med verktyget, att man kan gå in och söka och hitta det man letar efter. Sedan så slipper man ju att leta på 38 olika ställen, all info finns samlat på ett ställe. Jag ser fram emot att få utveckla Lön Expert och fylla på med kunskap! Via mina svar i frågeservicen så känner jag även att jag bidrar till EUs klimatmål nummer 8: anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt! Jag känner att jag är en kugge i hjulet liksom, att jag kan bidra. Att få vara en del av det är priviligierat och en stor förmån
som jag är otroligt glad för att jag har.

På Expo Lön-turnén höll Linn två stycken omtyckta pass om omvärldsbevakning samt tjänstepension och försäkringar. Inför föreläsningarna berättar Linn att hon behövde göra djupdykningar i aktuella händelser, bland annat på regeringens webbplats. Detta för att sedan kunna dela med sig av kunskapen paketerad i ett betydligt mer lättsmält format där besökaren skulle få det viktigaste med sig. Hon berättar att det var väldigt lärorikt och givande att vara med även som talare och att hon fick ut mycket av att lyssna på de andra passen.
- Det blir en jättefin sammanhållning för oss talare som är där, och det syns utåt hoppas jag. Vi kommer deltagarna nära också, eftersom vi är på plats hela dagen och det gör det hela unikt. Som fysisk deltagare kan man mingla och ställa frågor hela dagen “du jag klurar på det här…” eller “jag tänkte på det här efter i morse, vad tycker du om det?” och så har vi en dialog kring det. Så verkligen jättekul att få vara en del i det, och att få förmedla den här allmänbildningen och kunskapen.

Läs mer: Vad hände på Expo Lön 2024?

Rätt lön i rätt tid ÄR viktigt

Att Linn brinner för att sprida kunskap märks. Förutom att hon delar med sig på scen och i Lön Expert föreläser hon också på flertalet YH-utbildningar. För det är viktigt att lönerna blir rätt från början.
- Visst, vissa uppgifter man måste göra när man arbetar med lön är skittråkiga rent ut sagt. Men man måste ta i beaktning att på andra sidan av den uppgiften så finns det en människa som väntar på något, som tex ett beslut från Försäkringskassan. Det kan vara jätteviktigt för den enskilde och kan kanske vara avgörande för om personen kan handla mat den månaden eller inte. Rätt lön i rätt tid helt enkelt!

Vill du läsa mer om Lön Expert och själv kunna ställa dina frågor till experterna? Läs mer verktyget på vår webbplats.

Relaterade inlägg