Få saker har diskuterats lika mycket under 2023 som AI. ChatGPT lanserades i slutet av 2022, men redan i januari i år hade den över 100 miljoner månatliga användare. Det gör ChatGPT till den snabbast växande konsumentapplikationen någonsin. Men med ökade tekniska möjligheter ökar också riskerna och hoten. Därför planerar EU att införa en AI-förordning, det vill säga en lagstiftning som ska säkerställa att tekniken används på rätt sätt.
AI betyder artificiell intelligens. Det handlar om hur maskiner kan agera och tänka på ett sätt som liknar mänskligt beteende. Med det menas att maskinen kan resonera, lära sig nya saker, planera och även vara kreativ. AI gör det möjligt för tekniska system, exempelvis datorer, att förstå vad som händer runt omkring dem, hantera den information de får och lösa problem för att nå ett specifikt mål. AI-system kan också ändra sitt beteende, åtminstone till viss del, genom att lära sig från sina tidigare handlingar och agera självständigt.
ChatGPT (chat-generative pre-trained transformer) är en chatrobot. GPT-modeller tränas för att förstå och generera mänskligt liknande text. Svaren baseras på information som de utsatts för under sin träning. ChatGPT är optimerad för konversationsliknande interaktioner. Det är lätt att tro att chatsvaren kommer från en människa då chatroboten är tränad på att kunna svara på frågor, delta i konversationer och generera relevant text utifrån dess sammanhang.
Företaget som står bakom är OpenAI, ett ledande bolag inom AI. ChatGPT finns på flera språk och olika versioner, varav den som enbart arbetar med text är kostnadsfri. Det finns också en uppsjö av appar som använder ChatGPT ihop med andra funktioner, vilket gör att AI blivit mycket mer tillgängligt för alla.
Men även om det finns många fördelar med ChatGPT finns det så klart även baksidor med den snabba utvecklingen. Något som diskuterats i Sverige är bland annat hur universitet ska förhålla sig till ChatGPT, då den nya tekniken ökar risken för fusk.
Läs blogginlägget "ChatGPT och dataskydd: 3 saker att tänka på"
Det är så klart inte bara universiteten i Sverige som har problem med AI-genererat innehåll. Frågan diskuteras just nu även i Europaparlamentet, som vill att generativa AI-system (som ChatGPT) måste upplysa om att innehållet är AI-genererat. Parlamentet vill dessutom reglera AI genom förbud eller riskminimering. Därför pågår det just nu diskussioner om framtagandet av en reglering kring AI. Går detta igenom kan det bli den första regleringen som finns på storskalig nivå för AI.
Förutom kravet kring upplysning av AI-genererat innehåll vill de bland annat få till
Beslut förväntas komma innan året är slut.
(Och, för tydlighetens skull, det är ChatGPT som har rubriksatt denna bloggpost.)
Uppdatering 14 mars 2024:
Nu har Europaparlamentet godkänt AI-förordningen. Förordningen förbjuder vissa AI-tillämpningar med hög risk, som exempelvis biometriska kategoriseringssystem och känsloavläsning på arbetsplatsen eller i skolor. Förordningen fastställer även tydliga skyldigheter för andra högrisk AI-system.
Pressmeddelandet hittar du på EU-parlamentets webbplats.
Men vad spår ChatGPT själv kommer hända under 2024? I november 2023 frågade vi chattroboten “Vilka trender för AI tror du kommer vara aktuella under 2024?”.
Svaret löd:
“Jag har ingen direkt information om framtida händelser eller trender, eftersom mitt senaste träningsdata sträcker sig fram till januari 2022. Därför kan jag inte ge exakta förutsägelser för trender inom AI för 2024. Men baserat på generella mönster och tidigare utvecklingar finns det några områden som kan vara värda att hålla ett öga på:
Observera att dessa förutsägelser är spekulativa och baseras på generella trender och mönster från tidigare år. Den exakta riktningen för AI-utveckling kan påverkas av tekniska genombrott, ekonomiska förändringar och samhällsutvecklingar som kan uppstå fram till 2024.”
Det är bara att vänta och se vad som kommer hända, helt enkelt.
Det finns fler nya och kommande EU-förordningar som har koppling till data, digitalisering och till det som brukar kallas för EU:s digitala årtionde. Vill du lära dig mer om viktiga förordningar inom digitaliseringsområdet och hur de tangerar GDPR så finns det mer information i Privacy Expert.